30 Ιουλ 2008

White Knight II

Επίσημη πρώτη του σκάφους της Virgin Galactic για υποτροχιακές πτήσεις στο Διάστημα


O Ρίτσαρντ Μπράνσον στη θέση του πιλότου


Το σκάφος της Virgin Galactic για τις τουριστικές υποτροχιακές πτήσεις στο Διάστημα παρουσίασε ο γνωστός εκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να στείλει τους πρώτους τουρίστες στο Διάστημα εντός των επόμενων 18 μηνών.


Όπως αναφέρει το BBC, η παρουσίαση του «Λευκού Ιππότη 2» έγινε στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας. Το σκάφος φέρει και το όνομα Εύα: «Έτσι έλεγαν τη μητέρα μου» εξήγησε ο ίδιος ο Μπράνσον.


Πρόκειται για ένα λευκό τζετ με τέσσερις κινητήρες, το οποίο θα κουβαλά κάτω από τα φτερά του το διαστημόπλοιο SpaceShipTwo μέχρι τελικά να το απελευθερώσει σε ύψος 15.240μ.


Ήδη, περίπου 250 άτομα έχουν πληρώσει το ποσό των 127 χιλιάδων ευρώ για το ταξίδι.


Πάντως, ο «Λευκός Ιππότης» θα πρέπει να περάσει μια σειρά από ελέγχους έως ότου κριθεί κατάλληλος για το ταξίδι. Οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.


(πήγή : in.gr)

27 Ιουλ 2008

Here comes the Sun

Στη Μεγαλόπολη το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης

Με ενέργεια από τον ήλιο θα καλύπτουν από το καλοκαίρι του 2009 τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό 7.000 νοικοκυριά της Αρκαδίας. Θα είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα πρώτα από τα 28 χιλιάδες νοικοκυριά που θα τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου Μεγαλόπολης.

Όπως γράφουν Τα Νέα της Δευτέρας, το πάρκο ισχύος 50ΜW φιλοδοξεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, πρόκειται να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό μέσα στο φθινόπωρο ώστε το αργότερο στις αρχές του 2009 να ξεκινήσει η τοποθέτηση των πρώτων πάνελ.

Εφόσον όλα πάνε καλά, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, συνολικά 10-11ΜW, ισχύς ικανή να καλύψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες 7.000 τοπικών πελατών της.

Το πάρκο θα απέχει τουλάχιστον 400 μέτρα από τα όρια του ρυμοτομικού σχεδίου της Μεγαλόπολης, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων και φορέων της περιοχής, που φοβούνται αύξηση τόσο της οπτικής όχλησης όσο και της ακτινοβολίας λόγω των αντανακλάσεων των πάνελ.

Όπως ωστόσο υποστηρίζει η ΔΕΗ, δεν θα υπάρξει καμία οπτική επαφή των κατοίκων με τον χώρο εγκατάστασης του πάρκου, λόγω της μορφολογίας του, καθώς βρίσκεται σε υψομετρική διαφορά 30 μέτρων από την πόλη και διαχωρίζεται με πάρκο αναψυχής 300 στρεμμάτων.

Τα ήδη ανεπτυγμένα δέντρα του πάρκου, αλλά και μια συστοιχία καινούργιων που θα φυτευθούν στο βόρειο όριο της εγκατάστασης του πάρκου, θα καταστήσουν, πάντα κατά τη ΔΕΗ, αδύνατη την επαφή από την πόλη της Μεγαλόπολης.

(πηγή : in.gr)

PS 1 : για παν ενδεχόμενο τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συμπεριλαμβάνουν και αυτά τα τρέντυ γυαλιά με προστασία μύτης!

PS 2 : το προαναφερθέν "πάρκο αναψυχής" αποτελεί στην ουσία το πρώτο ' Solarium-Park ' στην Ευρώπη!

26 Ιουλ 2008

Lost no more


Ο χαμένος Ιππόδρομος της αρχαίας Ολυμπίας ίσως εντοπίστηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους που εξέτασαν την περιοχή με ειδικό ραντάρ.

«Χρησιμοποιώντας μέσα γεωμαγνητικής διερεύνησης, οι πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις για τη θέση του Ιπποδρόμου έχουν ανακαλυφθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του προς το πρακτορείο Reuters ο Νόρμπερτ Μούλερ του Πανεπιστημίου του Μάινζ.

Με μήκος ένα χιλιόμετρο, ο Ιππόδρομος ήταν η μεγαλύτερη κατασκευή της αρχαίας Ολυμπίας. Αγνοείται εδώ και πάνω από 1.600 χρόνια, από την εποχή που ο χριστιανός αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατήργησε τους Ολυμπιακού Αγώνες.

Τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., ο Παυσανίας έγραψε ότι ο Ιππόδρομος βρισκόταν στα ανατολικά του ιερού χώρου. Περιέγραψε μάλιστα πώς τα άρματα συχνά ανατρέπονταν στην κλειστή στροφή της διαδρομής.

Ομάδες Γερμανών αρχαιολόγων συνεχίζουν τις ανασκαφές από το 1875, ωστόσο ο ιππόδρομος παρέμενε κρυμμένος κάτω από μέτρα ξεραμένης λάσπης που κατέβασε ο ποταμός Αλφειός.

Φέτος τον Μάιο, ο Νόρμπερτ Μούλερ και ο Ράινχαρτ Ζενφ του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα άρχισαν για πρώτη φορά να εξετάζουν την κοίτη πλημμυρών του Αλφειού εφαρμόζοντας σύγχρονες γεωμαγνητικές τεχνικές.

Η μακριά, παραλληλόγραμμη δομή που ανακάλυψαν στο υπέδαφος φαίνεται να ταιριάζει με τις αρχαίες αναφορές, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στον Ιππόδρομο της Ολυμπίας είχε τρέξει με το άρμα του και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας, αφού πρώτα δωροδόκησε τους υπεύθυνους ώστε οι Ολυμπιακοί να καθυστερήσουν δύο χρόνια και να συμπέσουν με την περιοδεία του στην Ελλάδα.
Ο διαβόητος αυτοκράτορας ανακηρύχθηκε μάλιστα νικητής της ιπποδρομίας παρόλο που έπεσε από το άρμα του.

αναβίωση αρχαίας ρωμαϊκής αρματοδρομίας.

(πηγή : in.gr)

25 Ιουλ 2008

online Justice

Φωτογραφίες από το Facebook χρησιμοποιούνται στο δικαστήριο

Οι αφελείς χρήστες μπορεί να βρουν το μπελά τους από ενοχοποιητικά στοιχεία στο Facebook.

Ο Αμερικανός φοιτητής Τζόσουα Λίπτον δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στον δικαστή όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες οι οποίες τον έδειχναν να διασκεδάζει προκλητικά μετά το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε μεθυσμένος.

Ο απερίσκεπτος φοιτητής δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η αστυνομία, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς ξέρουν να κάνουν φύλλο και φτερό τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, για στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια.

Δύο εβδομάδες αφού τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, ο Λίπτον πήγε σε πάρτι μασκέ για τη γιορτή του Χαλοουίν ντυμένος τρόφιμος φυλακής, με τη λέξη «φυλακόβιος» γραμμένη στη στολή του. Φωτογραφίες που τον έδειχναν να χαμογελά πίνοντας μπύρα αναρτήθηκαν στο Facebook από κάποιον φίλο.

Στη δίκη που ξεκίνησε αργότερα, ο δημόσιος κατήγορος χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες για να παρουσιάσει τον Σάλιβαν ως αμετανόητο παραβάτη που διασκέδαζε ενώ το θύμα του ανάρρωνε στο νοσοκομείο.

Ο δικαστής συμφώνησε και καταδίκασε το νεαρό σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Το ίδιο είχε συμβεί το 2006 σε μια άλλη νεαρή Αμερικανίδα, την Λάρα Μπάις, η οποία πιθανότατα θα τη γλίτωνε με αναστολή αν δεν εμφανίζονταν φωτογραφίες της στο MySpace που την έδειχναν να πίνει αλκοόλ και να αστειεύεται μετά το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε μεθυσμένη, σκοτώνοντας το συνοδηγός τη.

«Οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης είναι απλά ένα ακόμα μέσο στο οποίο οι άνθρωποι λένε ή κάνουν πράγματα που επιστρέφουν για να τους στοιχειώσουν» σχολιάζει ο Φιλ Μαλόουν, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Διαδικτύου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Όσα λένε οι άνθρωποι online ή αφήνουν online είναι ουσιαστικά μόνιμα» προειδοποιεί.

(πηγή : in.gr)

24 Ιουλ 2008

Europe vs Canada



Βρυξέλλες :

Την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που κατασκευάζονται από δέρμα φώκιας πρότεινε η ΕΕ καταδικάζοντας τον Καναδά για το κυνήγι της φώκιας και για την βίαιη θανάτωση του ζώου.

Όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, προϊόντα από φώκια κατασκευασθέντα από χώρες που επιδίδονται σε οδυνηρές και βασανιστικές πρακτικές κυνηγιού, δεν πρέπει να επιτρέπονται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οργανώσεις για την προστασία των ζώων απηύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λήψη μέτρων εναντίον του κυνηγιού της φώκιας παγκοσμίως.

Το σχέδιο της Κομισιόν που ανακοινώθηκε την Τετάρτη επικεντρώνεται στον Καναδά όπου οι κυνηγοί επιδίδονται στις πιο βάναυσες πρακτικές θανάτωσης των ζώων.

Από την άλλη πλευρά, ο Καναδάς απειλεί με αντίποινα στο εμπόριο σε περίπτωση που η ΕΕ εφαρμόσει την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από φώκια.

Το σχέδιο της Επιτροπής δεν προβλέπει γενική απαγόρευση. Προϊόντα προερχόμενα από χώρες που εγγυημένα χρησιμοποιούν πρακτικές κυνηγιού σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα, θα κινούνται ελεύθερα εντός του εδάφους της ΕΕ.

Οι πληροφορίες αυτές θα αναγράφονται με λεπτομέρειες σε πιστοποιητικά από τις χώρες εξαγωγής των προϊόντων. Για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της Επιτροπής χρειάζεται η συγκατάθεση των 27 κρατών μελών αλλά και η συναίνεση του ευρωκοινοβουλίου.

(πηγή : in.gr)


21 Ιουλ 2008

Cinema tribute # 3

Best military action :

1)


2)


3)

20 Ιουλ 2008

"mobile" bandits


Παιχνίδια σε βάρος των πελατών τους, που συχνά είναι νέοι κάτω των 18 ετών ή ακόμα και μικρά παιδιά, παίζουν διάφοροι δικτυακοί τόποι (websites) στις χώρες της κοινοτικής Ευρώπης και -όπως φαίνεται- και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας της Κομισιόν, το 80% δικτυακών τόπων που παρέχουν υπηρεσίες για κινητά τηλέφωνα, (όπως ringtones και wallpapers), θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερη και σε βάθος έρευνα διότι η Επιτροπή έχει σοβαρές υπόνοιες παράβασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

• Ασαφής ενημέρωση σχετικά με τιμές. Δηλαδή οι τιμές δεν είναι πλήρεις, δε περιλαμβάνουν τους φόρους ή οι πελάτες δε γνωρίζουν ότι αποδέχονται να γίνουν συνδρομητές.

• Παραπλανητική πληροφόρηση. Σε πολλές περιπτώσεις η λέξη "δωρεάν" χρησιμοποιείται για να παραπλανήσει τους καταναλωτές ώστε να αποδεχθούν συμβόλαια μεγάλης διάρκειας.

Μόνο για το 2007 εκτιμάται ότι οι ήχοι κλήσης αντιπροσώπευαν το 29% του συνόλου της αγοράς "υπηρεσιών για κινητά τηλέφωνα" στην Ευρώπη.

Η δε αξία των πωλήσεων ήχων κλήσης στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ανήλθε μόνο για το 2007 στα 691 εκατ. ευρώ.

Επτά χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δημοσίευσαν τα ονόματα των δικτυακών τόπων τους στους οποίους διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Πρόκειται για τους:
"Αntenna Internet", "Banana.Gr", "Bob Mobile Hellas", "Cosmote", "Jamba Gmbh", "M-Stat Mobile Services", "Wind Hellas".

Σύμφωνα με την Κομισιόν, από τους 8 δικτυακούς τόπους που υπέστησαν έλεγχο, οι 7 χρειάζεται να διερευνηθεί σε βάθος η εμπορική τους δράση.

(πηγή : skai.gr)

18 Ιουλ 2008

Cinema tribute # 2

It's getting hot.. :

1)


2)


3)

Πυκνιοί Καπνιοί..


-Σοβαρό πρόβλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο αποτελεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
-Αρκετοί ρύποι και ιδιαίτερα ο άνθρακας και τα σωματίδια είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
-Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση και την υγεία των αθλητών της κωπηλασίας και των δρομέων μεγάλων αποστάσεων.
-Πρόσφατα, 10.000 κινέζοι στρατιώτες καθάρισαν έκταση 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από φύκια που είχαν δημιουργηθεί στο Ολυμπιακό κέντρο Ιστιοπλοΐας.

17 Ιουλ 2008

Cinema tribute # 1

Don't mess with these fellas :

1)


2)


3)

- Walk the plank -


Ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως οι οικονομικές απώλειες, που υφίστανται οι εταιρίες video από την "πειρατεία" κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, ενώ, μόνο το 2005, το ελληνικό δημόσιο έχασε από φόρους επί κερδών και ΦΠΑ πάνω από 15,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων τρεις στις δέκα ταινίες στην Ελλάδα είναι πειρατικές, ενώ το ίδιο ισχύει για το 65% των βιντεοπαιχνιδιών και ίσο ποσοστό του λογισμικού και το 50% των μουσικών cd.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία οπτικοακουστικών έργων ανήλθαν το 2005 σε 5,4 δισ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται η αξία της πειρατείας μέσω Διαδικτύου.

---------------------------
ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον Μπάρι

Ένοχο, με την κατηγορία της "παράνομης διακίνησης μουσικών αρχείων μέσω του διαδικτύου", καθώς και για "συνωμοσία, με σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων", έκρινε το σώμα ενόρκων του δικαστηρίου της Βιρτζίνια, τον εικοσιπεντάχρονο Μπάρι Γκίταρτς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Γκίταρτς αντιμετωπίζει ποινή πενταετούς κάθειρξης και καταβολή προστίμου ύψους 250.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκίταρτς ανήκε στην ομάδα διακίνησης παράνομου υλικού με την ονομασία APC (Apocalypse Product Crew).

Η συγκεκριμένη ομάδα διατηρούσε server, όπου φιλοξενούσε το παράνομο υλικό σε περιοχή του Τέξας, τον οποίο συντηρούσε και διαχειριζόταν ο Γκίταρτς. Από εκεί η APC διένειμε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα παράνομων μουσικών αρχείων, παιχνιδιών, ταινιών καθώς επίσης και παράνομου λογισμικού.

Η APC καταδικάστηκε για δεκαπέντε κατηγορίες από τις πενηνταέξι που της είχαν απαγγελθεί συνολικά και αφορούσαν σε πειρατεία λογισμικού, ενώ πολλές από τις διανομές της ομάδας βρίσκονταν σε επιτήρηση από το FBI, το οποίο ανακάλυψε και απέσυρε παράνομο υλικό, αξίας άνω των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται δικαστικές αποφάσεις σε "πειρατές", αλλά αποτελεί την πρώτη καταδικαστική απόφαση για παράνομο διαμοιρασμό μουσικού περιεχομένου.

Στο παρελθόν, ένα άτομο καταδικάσθηκε σε κάθειρξη σαρανταοχτώ μηνών για τη διανομή πλαστών αδειών λογισμικού της Microsoft, ενώ "πειρατής" που ανέβαζε παράνομο υλικό στο διαδίκτυο, αντιμετώπισε ακριβώς την ίδια ποινή με τον Γκιτάρτς, δηλαδή πενταετή φυλάκιση, περιοριστικούς όρους διάρκειας τριών ετών και πρόστιμο ύψους 250.000 δολαρίων.

Η τελική απόφαση για τον Γκίταρτς πρόκειται να εκδοθεί στις 8 Αυγούστου του 2008 και σύμφωνα με αυτή, ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο άτομο που θα καταλήξει στη φυλακή για ανέβασμα μουσικής στο διαδίκτυο.

(πηγή : skai.gr)

16 Ιουλ 2008

T I M E caravan..


Σχετικός χρόνος

Όταν μιλάμε για ταξίδια στο χρόνο πρέπει να διακρίνουμε τα ταξίδια στο μέλλον από τα ταξίδια στο παρελθόν. Τα πρώτα, τα οποία είχε προφητεύσει από το 1895 ο Χέρμπερτ Γουέλς στο βιβλίο του Η Μηχανή του Χρόνου, μπορούν αναμφισβήτητα να πραγματοποιηθούν. "Οι αρχές της Θεωρίας της Σχετικότητας καθορίζουν ότι η ροή του χρόνου εξαρτάται από το πού βρισκόμαστε κι από το πώς κινούμαστε μέσα στο σύμπαν", εξηγεί ο Κιπ Θορν, καθηγητής φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (ΗΠΑ), ίσως η μεγαλύτερη αυθεντία στα επιστημονικά ταξίδια στο χρόνο. Μέχρι το 1905 κανείς δε θα τολμούσε να διατυπώσει αυτή την πρόταση, αφού όλοι θεωρούσαν ότι ο χρόνος είναι σαν ένας ποταμός που ρέει προς μία μόνο κατεύθυνση και είναι πάντα ίδιος για όλους τους παρατηρητές (απόλυτος χρόνος). Όμως ο Αϊνστάιν απέδειξε ότι ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι ούτε ξεχωριστές ούτε απόλυτες οντότητες, αλλά διαμορφώνουν έναν ενιαίο φυσικό ιστό τεσσάρων διαστάσεων: το χωρόχρονο.

Τα ξαναλέμε το 2102

Να μερικές από τις συνέπειες: "Αν ταξιδεύαμε με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός ή αν πλησιάζαμε στο χείλος μιας Μαύρης Τρύπας -πρώην αστέρι με τόσο πυκνή συγκέντρωση ύλης ώστε ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει από την έλξη του-, το ρολόι μας θα επιβραδυνόταν σε σχέση με τα ρολόγια των φίλων και συγγενών μας στη Γη", διευκρινίζει ο Θορν. "Μπορεί να επιστρέψουμε στη Γη μετά από μία ώρα και να διαπιστώσουμε πως πέρασαν ένα εκατομμύριο χρόνια". Για να έχουμε μια τέτοια εμπειρία θα πρέπει να κατασκευάσουμε σκάφη ασύγκριτα πιο γρήγορα από τα σημερινά. Ο Ρώσος αστροναύτης Σεργκέι Αβντέγεφ, ο οποίος επί δύο χρόνια βρίσκεται σε τροχιά στο σκάφος MIR, με ταχύτητα 30 χμ./ώρα, έχει κερδίσει μόνο ένα πεντηκοστό του δευτερολέπτου και είναι ο άνθρωπος που έχει ταξιδέψει στο μέλλον περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλο. Αν υπήρχε δυνατότητα να κινηθεί κάποιος επί 20 γήινα έτη με ένα διαστημόπλοιο σε ταχύτητες κοντά στο 99% αυτής του φωτός (σήμερα η ταχύτητα που επιτυγχάνεται με κόπο φθάνει το 1%) επιστρέφοντας στη Γη, επειδή για αυτόν εκεί επάνω, στο δικό του σύστημα μέτρησης, πέρασαν μόλις τρία έτη, θα είναι σαν να έχει μεταφερθεί χρονικά 17 ολόκληρα έτη μπροστά. Επομένως το μέλλον είναι εφικτό να το επισκεφθούμε, αρκεί να μπορούσαμε να κινηθούμε με ταχύτητες παραπλήσιες αυτής του φωτός, καταναλώνοντας όμως τόση ενέργεια όση ολόκληρη η ανθρωπότητα σε διάστημα αρκετών μηνών. Ωστόσο, στον επιταχυντή σωματιδίων του CERN, στη Γενεύη, στοιχειώδη σωματίδια -όπως τα ηλεκτρόνια- αποκτούν ταχύτητα σχεδόν ίση μ' εκείνη του φωτός και ο χρόνος γι' αυτά ρέει ένα εκατομμύριο φορές πιο αργά από το δικό μας.


Παράλληλα σύμπαντα

Και τα ταξίδια στο παρελθόν; Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, είναι εφικτά. Η βαρύτητα μπορεί να στρεβλώνει το χωρόχρονο μέχρι του σημείου να αλλάζει την κατεύθυνση του χρόνου, ακόμα και να την αντιστρέφει. Είστε δύσπιστοι; Είναι φυσικό. Το ίδιο δύσπιστοι είναι και πολλοί ειδικοί επιστήμονες. Ο Ρότζερ Πένροουζ, διάσημος μαθηματικός στην Οξφόρδη, εξηγεί: "Πιστεύω ότι το ταξίδι στο παρελθόν προσκρούει στην τρέχουσα αντίληψή μας για το σύμπαν". Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο χρόνος καμπυλώνεται, αλλά στα παράδοξα που προκύπτουν. Αν επιστρέφαμε στο παρελθόν θα μπορούσαμε να έχουμε δολοφονήσει κάποιο πρόγονό μας, άρα θα ήταν αδύνατο να υπάρχουμε σήμερα. Παρ' όλα αυτά, πολλοί διαπρεπείς φυσικοί πιστεύουν ότι αυτά τα παράδοξα μπορούν να λυθούν, τουλάχιστον θεωρητικά. Ο Ντέιβιντ Ντόιτς, Άγγλος φυσικός από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υποστηρίζει ότι η ιστορία μπορεί να διακλαδώνεται και να δημιουργεί άλλα σύμπαντα παράλληλα με το δικό μας.

...και κυκλικός χρόνος

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, υπάρχει κι ένας άλλος περισσότερο αποδεκτός τρόπος για την επίλυση των παραδόξων: να δεχτούμε ότι υπάρχουν χρονικοί βρόχοι, κλειστές χρονοειδείς καμπύλες στις οποίες το παρελθόν συμβαίνει μόνο γιατί το μέλλον έχει ήδη συμβεί και τα συμβάντα διαδέχονται το ένα το άλλο κυκλικά, με απαράλλαχτο τρόπο. Για να διευκρινίσει αυτή την έννοια, ο Τζον Μπάροου, καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δίνει ένα παράδειγμα: "Φανταστείτε ότι ταξιδέψατε πίσω στο χρόνο και ετοιμάζεστε να πυροβολήσετε τον εαυτό σας, που βρίσκεται σε παιδική ηλικία. Είστε αποφασισμένοι να δημιουργήσετε ένα παράδοξο. Προτείνετε το όπλο κατά του εαυτού σας, παιδί ακόμα στην αγκαλιά της μητέρας σας. Πυροβολείτε, όμως ένα παλιό τραύμα στον ώμο σας -που έγινε στο παρελθόν, όταν πέσατε από την αγκαλιά της μαμάς σας- σας κάνει να αστοχήσετε. Η μητέρα σας τρομάζει από τον πυροβολισμό, αφήνει το παιδί να πέσει από την αγκαλιά της κι αυτό χτυπά τον ώμο του". Σύμφωνα με μια μελέτη του Θορν και του Ρώσου αστροφυσικού Ιγκόρ Νόβικοφ, η απουσία παράδοξων εξασφαλίζεται από μια βασική αρχή της φυσικής: την Αρχή της Ελάχιστης Δράσης. Σύμφωνα μ' αυτή, τα αντικείμενα πέφτουν κατακόρυφα και όχι ζιγκ-ζαγκ. Το μοναδικό εμπόδιο στα χρονοταξίδια είναι πως δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μια εποχή η οποία προηγείται της κατασκευής της χρονομηχανής.


Χρονικές δίνες

Από ειρωνεία της τύχης, ο πρώτος που συνέλαβε τη δυνατότητα ταξιδιών στο χρόνο βάσει αποδεκτών φυσικών θεωριών (της Γενικής Σχετικότητας) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μελετητές της μαθηματικής λογικής: ο Κουρτ Γκέτελ. Αυτός κατάλαβε το 1949 ότι από τις εξισώσεις της Θεωρίας της Σχετικότητας προέκυπτε κάτι πολύ παράξενο. Σ' ένα υποθετικό περιστρεφόμενο σύμπαν θα ήταν δυνατό να ταξιδέψουμε γύρω γύρω και να επιστρέψουμε όχι μόνο στο σημείο εκκίνησης αλλά και στη στιγμή της εκκίνησης. Πράγματι, σ' αυτό το θεωρητικό σύμπαν το βέλος του χρόνου "στρεβλώνεται" και αναμειγνύεται με το χώρο. Μια κυκλική διαδρομή στο χώρο αυτό θα ήταν κυκλική και στο χρόνο: ένας χρονικός βρόχος.

Βασιζόμενος σε μια παρόμοια αρχή, ο Φρανκ Τίπλερ, καθηγητής στο Tulane University (ΗΠΑ), σχεδίασε το 1974 μια χρονομηχανή η οποία αποτελούνταν από έναν κύλινδρο που όταν περιστρεφόταν δημιουργούσε τοπικά μια δίνη στο χωρόχρονο. Για να πάει κάποιος μπρος ή πίσω στο χρόνο θα πρέπει να περιστραφεί στην κατεύθυνση περιστροφής της δίνης ή αντίστροφα.

(πηγές : focusmag.gr , BHMA online)

Προτεινόμενα βιβλία : 1) «Χρονομηχανές», του θεωρητικού φυσικού Paul Davies



2) Χέρμπερτ Γουέλς : "Η Μηχανή του Χρόνου"

the circle of PIZZA


Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού. Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.
Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα ανάλογο είδος πίτας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα.

Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.

Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.

(πηγή : focusmag.gr)

Skywalkers..

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία έναν επικίνδυνο διαστημικό περίπατο, που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες, αφαιρώντας ένα εξάρτημα από τη διαστημική κάψουλα Σογιούζ.

Η αποστολή εκτελέστηκε από τον διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Σεργκέι Βολκόφ και τον μηχανικό πτήσης Όλεγκ Κονονένκο και άρχισε με καθυστέρηση 40 λεπτών εξαιτίας προβλημάτων στην επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου στη Γη.

Το εξάρτημα που αφαιρέθηκε θα εξεταστεί όταν επιστρέψει στη Γη το Σογιούζ, για να διαπιστωθεί γιατί στις τελευταίες δύο πτήσεις επιστροφής, η προσγείωση έγινε πολύ μακριά από το σημείο όπου είχε αρχικώς προγραμματιστεί.

Το εξάρτημα που αφαιρέθηκε είναι το ένα από τα πέντε που υπάρχουν στο Σογιούζ και τα οποία ενεργοποιούνται κατά τη διαδικασία της επιστροφής στη Γη.

Η διαστημική κάψουλα έκανε ανώμαλη προσγείωση τις δύο τελευταίες φορές που επέστρεψε από τον Διαστημικό Σταθμό και προσγειώθηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη βάση, στις στέπες του Καζακστάν.

Οι κοσμοναύτες χρησιμοποίησαν ένα οδοντωτό μαχαίρι για να κόψουν τη θερμική επένδυση που υπάρχει πάνω από το συγκεκριμένο εξάρτημα και στη συνέχεια το αποσύνδεσαν από τα καλώδια ενεργοποίησης και το έβαλαν σε ειδικό δοχείο για να το στείλουν πίσω στη Γη.

Η αφαίρεση αυτού του εξαρτήματος κρίθηκε απαραίτητη διότι υπάρχουν υποψίες ότι στις δύο προηγούμενες πτήσεις για την επιστροφή στη Γη, δεν ενεργοποιήθηκε, με συνέπεια να μην λειτουργήσει σωστά το σύστημα αεροδυναμικής της κάψουλας και να κάνει ανώμαλη προσγείωση.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα έχουν λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα πριν από τον Οκτώβριο, όταν ο Βολκόφ και ο Κονονένκο θα επιστρέψουν στη Γη.

(πηγή : skai.gr)

.."Λ", o συντονιστής της αποστολής!

15 Ιουλ 2008

- i,BARMAN -


Χωρίς πολλά λόγια : Ρομποτικός μπάρμαν σερβίρει μπύρα στο Λονδίνο!

Ο Κύριος Ασάχι, το «πρώτο ρομπότ μπάρμαν του κόσμου» έπιασε δουλειά σερβίροντας αποκλειστικά την ομώνυμη ιαπωνική μπύρα σε πολυκατάστημα του Λονδίνου.

Το ανθρωποειδές εξυπηρετεί τους πελάτες λίγο πιο γρήγορα και τουλάχιστον δεν λέει κακά ανέκδοτα, λένε οι υπεύθυνοι της ιαπωνική ζυθοποιίας.

Ο ρομποτικός σερβιτόρος αναπτύχθηκε για την Asahi από την εταιρεία Sublime, παρουσιάστηκε στο πολυκατάστημα Selfridges και κοστίζει 198.000 δολάρια.

(πηγή : in.gr)

..για να 'μαστε δίκαιοι, ο Matt Groening το 'χε σκεφτεί πρώτος! Και όπως θα λεγε κ ο Bender(στη photo με Hommer) : "Bite my shiny metal ass, Asahi-f***!"

13 Ιουλ 2008

Cheetos..τα γκάζια!


Την ώρα που η υπόθεση με το ηλιέλαιο απασχολεί την Ευρώπη, ένας εκκεντρικός Νεοζηλανδός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο φυτικό λάδι αντί για βενζίνη.

Ο Πίτερ Μπετιούν πούλησε ό,τι είχε και δεν είχε για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός ταχύπλοου σκάφους, με στόχο να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε 65 ημέρες, 10 δηλαδή λιγότερες από την προηγούμενη επίδοση που είχε σημειωθεί το 1998.

Το Earthrace χρησιμοποιεί ως καύσιμο ένα κοκτέιλ από φυτικά λάδια, όπως σογιέλαιο, ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο, τα οποία συλλέγονται από εστιατόρια και τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται. Το νέο αυτό καύσιμο εμπλουτίζεται στη συνέχεια με κάποιες χημικές ουσίες που βελτιώνουν την απόδοσή του και ταυτόχρονα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Λάδι για καύσιμο
Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός και οι τουρμπίνες που διαθέτει, καθιστούν το Earthrace ως το πιο οικολογικό ταχύπλοο σκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Ικανό να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες, μπορεί να μετατραπεί προς στιγμήν και σε υποβρύχιο για να ξεπεράσει τα ψηλά κύματα.

(πηγή : skai.gr)

PS : Τώρα μένει να δούμε κ αεροπλάνα που καίνε ιταλική μοτσαρέλα με διοξίνη..

Apple - frenzy!


Με ανυπομονησία περίμεναν χιλιάδες φίλοι της τεχνολογίας τη διάθεση του νέου iΡhone της Apple στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας. Ο πρώτος που το απέκτησε ήταν ένας 22χρονος φοιτητής, ο οποίος στήθηκε 60 ώρες στην ουρά.

Μετά την διάθεσή του στη Νέα Ζηλανδία, θα αρχίσουν οι πωλήσεις της συσκευής σε άλλες 20 χώρες και οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν πουληθεί περισσότερες από 10 εκατομμύρια συσκευές iPhone σε όλο τον κόσμο.

Η νέα συσκευή, που χρησιμοποιείται ως κινητό τηλέφωνο για πρόσβαση στο διαδίκτυο και για αρχεία ήχου και εικόνας, είναι μια αναβαθμισμένη εκδοχή του αρχικού iPhone, που όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 πουλήθηκε σε 270.000 ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες.

(πηγή : skai.gr)

10 Ιουλ 2008

Master of the...Muppets


Είναι αλήθεια ότι η προοπτική ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα είναι η πλέον ευοίωνη δεδομένου τόσο των αντιπάλων του όσο, κυρίως, και του εν ενεργεία "πλανητάρχη"..
Όπως και να το κάνουμε από έναν έγχρωμο Πρόεδρο, φιλελεύθερο κ ειρηνιστή σύμφωνα με τις φήμες που συνοδεύουν τ' όνομά του, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια πιο ήπια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δείγματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων & της ανεξαρτησίας των Λαών...στο μέτρο του δυνατού πάντα, μην αιθεροβατούμε!

Ειδικά για τη χώρα μας, η στενή φιλία και συνεργασία του Ομπάμα με τον ελληνοαμερικανό Αλέξη Γιαννούλια , υπουργό Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις, μόνο ως θετική μπορεί να θεωρηθεί.
----------------------------------
-Όσο καλόπιστος κ αν είναι όμως ο μέσος πολίτης αυτής της "Μέσης Γης", πώς θα πρέπει να εκλάβει το γεγονός ότι σύμβουλος του Μπαράκ επί των εξωτερικών ζητημάτων ανέλαβε η Μαντλίν (δισέγγονη του Dark Lord Sauron) Ολμπράιτ ?..

καλά,δεν κάηκε το φιλμ?

..-Και πώς τη θεϊκή δήλωσή του περί ανάγκης του ίδιου αλλά και του Κόσμου από την σοφία του Μπιλ Κλίντον?!

Εγώ, λοιπόν, συμψηφίζοντας την αιώνια λιακάδα του υπέροχου μυαλού της Μαντλίν, την σοφία του Μπιλ..στον τομέα που την εφαρμόζει και το ότι ο Μπαράκ είναι μαύρος(&λογικά "προικισμένος")
Προτείνω στην Παγκόσμια Κοινότητα, με ρίσκο να χαρακτηριστώ προπέτης κι αλιτήριος, :
1) να χαλαρώσει με ένα αφρόλουτρο, 2) να φορέσει την πιο σέξυ νυχτικιά της και 3) οσάκις βγει Ομπάμα να πάει "νανανανανανα" γι' άλλη μια φορά!!!

Bill hot-pants Clinton


H.S.

PS: hope I'm wrong!

9 Ιουλ 2008

Siga to neo...edw o Lιakό vrike oikodomika tetragwna


Το έδαφος του πλανήτη Άρη φαίνεται ότι έχει τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει ζωή, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA.

Επισήμαναν πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να τεκμηριώσουν αυτή την εκτίμηση.

Οι επιστήμονες που εργάζονται για την αποστολή του ρομπότ "Φοίνιξ", στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη, που έχει ήδη εντοπίσει ίχνη πάγου στον Άρη, ανακοίνωσαν ότι από τις πρώτες αναλύσεις των δειγμάτων εδάφους διαπίστωσαν ότι το έδαφος είναι περισσότερο αλκαλικό απ΄ ότι περίμεναν.

"Βασικά έχουμε βρει αυτά που φαίνονται ως προϋποθέσεις, ως τροφή, για την υποστήριξη ζωής, στο παρελθόν, σήμερα, ή στο μέλλον", δήλωσε ο Σαμ Κουνάβις, επικεφαλής των ερευνητών του χημικού εργαστηρίου του "Φοίνιξ".

"Πρόκειται για το είδος του εδάφους που πιθανώς έχετε στην αυλή σας, αλκαλικό... Μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε σπαράγγια... Είναι συναρπαστικό για μας", πρόσθεσε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Το ένα κυβικό εκατοστό εδάφους, που λήφθηκε από τον ρομποτικό βραχίονα του "Φοίνιξ" σε βάθος μόλις 2,5 εκατοστών από την επιφάνεια του Άρη, διαπιστώθηκε ότι έχει ph επιπέδου 8 ή 9.

"Είμαστε όλοι έκπληκτοι από τα στοιχεία που πήραμε", δήλωσε ο Σαμ Κουνάβις.

Ερωτηθείς εάν εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον Άρη, ο Κουνάβις απάντησε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων "είναι πολύ προκαταρκτικά" και χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
(πηγή : skai.gr)

Bus..stop



Αποσύρει η NASA τα διαστημικά λεωφορεία.

Η τελευταία πτήση θα πραγματοποιηθεί με το Endeavour στις 31 Μαΐου 2010 για τη μεταφορά ανταλλακτικών συστημάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Συνολικά δέκα αποστολές απομένουν μέχρι να παροπλιστεί ο στόλος της NASA, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση Μπους στον απόηχο της τραγωδίας του Columbia το Φεβρουάριο του 2003.

Μετά το 2010 οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τη δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών για τουλάχιστον πέντε χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της κάψουλας Orion και των πυραύλων Ares που θα μεταφέρουν τους Αμερικανούς αστροναύτες πίσω στη Γη.

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η υπηρεσία περιλαμβάνει πέντε αποστολές φέτος, πέντε το 2009 και τρεις το 2010.
(πηγή : skai.gr)

AC/DC...


Μέτρα για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από τις συσκευές που βρίσκονται σε στάση αναμονής, χωρίς να τις έχουν κλείσει οι καταναλωτές, λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και 75%.

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών θα υποχρεούνται για τα προϊόντα τους που προορίζονται για την Ευρώπη, να καταναλώνουν τη μικρότερη δυνατή ενέργεια όταν βρίσκονται στο "Στάντ Μπάι".

Υπολογίζεται ότι το 10% της κατανάλωσης ενέργειας στα σπίτια της Ευρώπης προέρχεται από τις συσκευές που δεν έχουν σβήσει εντελώς.
(πηγή : skai.gr)

8 Ιουλ 2008

Liapis Mihalis...or Love Machine?



-καλά τωρα, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έλκονται από τους Outlaws. Ας μην ήταν η Siemens και άμα γύριζε να τον κοιτάξει...

4 Ιουλ 2008

Ετσι ντριπλαρει ο Λιαπης τις κατηγοριες...οεο



...δεν μας ειπαν ομως που βρηκε τις προσκλησεις για πρωτο τραπεζι πιστα στην Εurovision! Mηπως υπαρχει τιποτα "undercover" ?
Που θα παει, η αληθεια θα λαμψει αργα ή γρηγορα και ο Πρετεντερης θα αποκαλυψει "their siemens combination", it's not easy but.....

3 Ιουλ 2008

SAVE the PLANET

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α στο ρεύμα ρε ...όχι στο full τα κλιματιστικά!! Ο πλανήτης κινδυνεύει, ας εξοικονομήσουμε ενέργεια και ας βρωμάμε λίγο ιδρωτίλες. Το μέλλον της γης είναι στα χέρια μας!







ΥΓ: 7% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ!
χιχιχι , τι έγινε, αρχίζει να ξυπνάει ο ΣΚΑΪ μέσα σου?