11 Δεκ 2008

Sweet..


έπρεπε να κάνουν "κομμάτια" τα ποντίκια για να καταλάβουν ότι η ζάχαρη είναι..γλυκιά?!

Μακρόχρονη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων σε αρουραίους, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την υπόθεση ότι η ζάχαρη μπορεί να γίνει εθιστική, όπως μια ναρκωτική ουσία, γεγονός που ίσως μπορεί να ερμηνεύσει καλύτερα τα συμπτώματα βουλιμίας στους ανθρώπους.

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης αποδείχτηκε ότι προκαλεί νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες μοιάζουν να μιμούνται εκείνες που παράγονται από εθιστικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη, η μορφίνη και η νικοτίνη.

Ο εθισμός από τη ζάχαρη θεωρείται ότι προκαλείται από τη ντοπαμίνη , το νευροχημικόδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, την οποία αυξάνει η μεγαλύτερη εισροή ζάχαρης στον οργανισμό. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, παρατηρούνται αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης και αυξάνει τον αριθμό των λεγόμενων οπιοειδών υποδοχέων του.

Επίσης η στέρηση ζάχαρης επιφέρει μεταβολές στη συμπεριφορά, αυξάνοντας την τάση για λήψη άλλων εθιστικών ουσιών, όπως το αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον, οι αρουραίοι, που είχαν τραφεί και στη συνέχεια στερηθεί τη ζάχαρη επί πολύ καιρό, "εργάστηκαν" σκληρά για να την ξανακερδίσουν και έπειτα κατανάλωσαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ποτέ, γεγονός χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς εθισμού.

Παράλληλα, όταν στερήθηκαν τη ζάχαρη, οι αρουραίοι κατανάλωσαν πολύ περισσότερο αλκοόλ από το φυσιολογικό, γεγονός ενδεικτικό ότι η στέρηση της ζάχαρης οδήγησε σε άλλες διεξόδους - πιθανώς αυτοκαταστροφικές.

3 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Ή χοντρός ή αλκοολικός δηλαδή;

horny sloth είπε...

αυτά είναι διλήμματα..όχι ΝΔ ή ΠαΣοΚ, ΟΣΦΠ ή ΠΑΟ..

Ανώνυμος είπε...

BROWN SUGAR...

Ο ΕΟΝΝΙΚΟΣ