12 Νοε 2008

the man who became..Sherlock

O Άγγλος ηθοποιός Jeremy Brett, γεννημένος στις 3 Noεμβρίου 1933, θα μείνει για πάντα ζωντανός στη μνήμη των φίλων του sirArthur Conan Doyle ως ο αρτιότερος ενσαρκωτής του θρυλικού ντετέκτιβ Sherlock Holmes.



Πραγματικά καταπληκτικός ηθοποιός , με απίστευτη εκφραστικότητα και φωνή που καθηλώνει , κατάφερε να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ιδιαιτερότητα του ήρωα των βιβλίων του Doyle.



Επί δέκα χρόνια (1984–1994) πρωταγωνίστησε στα επεισόδια και τηλεταινίες της αγγλικής τηλεόρασης ταυτίζοντας το όνομά του με τον εκκεντρικό, ιδιοφυή αλλά και αυτοκαταστροφικό ένοικο της 221b ΒakerStreet.



Συμπτωματικά (ή ειρωνικά) και ο ίδιος ο Brett έπασχε από μανιοκατάθλιψη, η οποία σε συνδυασμό με την εύθραυστη υγεία του, τον οδήγησαν στο θάνατο σε ηλικία 61 χρονών. Χαρακτηριστικά, όπως ο Holmes αδιαφορούσε για τις ιατρικές συμβουλές του dr.Watson έτσι και ο Brett υπήρξε μέχρι τέλους φανατικός καπνιστής παρά την διάγνωση των γιατρών για καρδιακή ανεπάρκειά του.



Αναλυτικότερα, ο Jeremy Brett ερμήνευσε τον Holmes στις εξής tv-series : The Adventures of Sherlock Holmes, The Return of Sherlock Holmes, The Casebook of Sherlock Holmes, and The Memoirs of Sherlock Holmes.

Παραδόξως, στο θεατρικό σανίδι δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ρόλο του κυκλοθυμικού ερευνητή-συμβούλου, αλλά έπαιξε τον χαρακτήρα του Doctor John Watson το 1980 με τον Charlton Heston να υποδύεται τον Sherlock στην παράσταση "The Crucifer of Blood"(based on ''The Sign of Four" novel by A.C.Doyle).


Ο θάνατός του το 1995 ανέκοψε τα σχέδια του ίδιου και των παραγωγών της σειράς για μεταφορά στην οθόνη όλων των ιστοριών του Holmes και σήμανε το τέλος μιας εποχής για τον δημοφιλή τιμωρό του εγκλήματος ανάλογης με αυτήν που κληροδότησε ο πρώτος "κλασικός Sherlock", o ηθοποιός Basil Rathbone(1892 –1967) τη δεκαετία του '40.







Δεν υπάρχουν σχόλια: