20 Ιουλ 2008

"mobile" bandits


Παιχνίδια σε βάρος των πελατών τους, που συχνά είναι νέοι κάτω των 18 ετών ή ακόμα και μικρά παιδιά, παίζουν διάφοροι δικτυακοί τόποι (websites) στις χώρες της κοινοτικής Ευρώπης και -όπως φαίνεται- και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας της Κομισιόν, το 80% δικτυακών τόπων που παρέχουν υπηρεσίες για κινητά τηλέφωνα, (όπως ringtones και wallpapers), θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερη και σε βάθος έρευνα διότι η Επιτροπή έχει σοβαρές υπόνοιες παράβασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

• Ασαφής ενημέρωση σχετικά με τιμές. Δηλαδή οι τιμές δεν είναι πλήρεις, δε περιλαμβάνουν τους φόρους ή οι πελάτες δε γνωρίζουν ότι αποδέχονται να γίνουν συνδρομητές.

• Παραπλανητική πληροφόρηση. Σε πολλές περιπτώσεις η λέξη "δωρεάν" χρησιμοποιείται για να παραπλανήσει τους καταναλωτές ώστε να αποδεχθούν συμβόλαια μεγάλης διάρκειας.

Μόνο για το 2007 εκτιμάται ότι οι ήχοι κλήσης αντιπροσώπευαν το 29% του συνόλου της αγοράς "υπηρεσιών για κινητά τηλέφωνα" στην Ευρώπη.

Η δε αξία των πωλήσεων ήχων κλήσης στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ανήλθε μόνο για το 2007 στα 691 εκατ. ευρώ.

Επτά χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δημοσίευσαν τα ονόματα των δικτυακών τόπων τους στους οποίους διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Πρόκειται για τους:
"Αntenna Internet", "Banana.Gr", "Bob Mobile Hellas", "Cosmote", "Jamba Gmbh", "M-Stat Mobile Services", "Wind Hellas".

Σύμφωνα με την Κομισιόν, από τους 8 δικτυακούς τόπους που υπέστησαν έλεγχο, οι 7 χρειάζεται να διερευνηθεί σε βάθος η εμπορική τους δράση.

(πηγή : skai.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: