16 Ιουλ 2008

Skywalkers..

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία έναν επικίνδυνο διαστημικό περίπατο, που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες, αφαιρώντας ένα εξάρτημα από τη διαστημική κάψουλα Σογιούζ.

Η αποστολή εκτελέστηκε από τον διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Σεργκέι Βολκόφ και τον μηχανικό πτήσης Όλεγκ Κονονένκο και άρχισε με καθυστέρηση 40 λεπτών εξαιτίας προβλημάτων στην επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου στη Γη.

Το εξάρτημα που αφαιρέθηκε θα εξεταστεί όταν επιστρέψει στη Γη το Σογιούζ, για να διαπιστωθεί γιατί στις τελευταίες δύο πτήσεις επιστροφής, η προσγείωση έγινε πολύ μακριά από το σημείο όπου είχε αρχικώς προγραμματιστεί.

Το εξάρτημα που αφαιρέθηκε είναι το ένα από τα πέντε που υπάρχουν στο Σογιούζ και τα οποία ενεργοποιούνται κατά τη διαδικασία της επιστροφής στη Γη.

Η διαστημική κάψουλα έκανε ανώμαλη προσγείωση τις δύο τελευταίες φορές που επέστρεψε από τον Διαστημικό Σταθμό και προσγειώθηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη βάση, στις στέπες του Καζακστάν.

Οι κοσμοναύτες χρησιμοποίησαν ένα οδοντωτό μαχαίρι για να κόψουν τη θερμική επένδυση που υπάρχει πάνω από το συγκεκριμένο εξάρτημα και στη συνέχεια το αποσύνδεσαν από τα καλώδια ενεργοποίησης και το έβαλαν σε ειδικό δοχείο για να το στείλουν πίσω στη Γη.

Η αφαίρεση αυτού του εξαρτήματος κρίθηκε απαραίτητη διότι υπάρχουν υποψίες ότι στις δύο προηγούμενες πτήσεις για την επιστροφή στη Γη, δεν ενεργοποιήθηκε, με συνέπεια να μην λειτουργήσει σωστά το σύστημα αεροδυναμικής της κάψουλας και να κάνει ανώμαλη προσγείωση.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα έχουν λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα πριν από τον Οκτώβριο, όταν ο Βολκόφ και ο Κονονένκο θα επιστρέψουν στη Γη.

(πηγή : skai.gr)

.."Λ", o συντονιστής της αποστολής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: