3 Σεπ 2008

Μα τον Κρομ !


Σε μια κίνηση που φαίνεται να αναβιώνει τον «πόλεμο των browser» της δεκαετίας του 1990, η Google παρουσιάζει το δικό της, δωρεάν πρόγραμμα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, μέσω του οποίου ελπίζει να εδραιώσει την κυριαρχία της εις βάρος της Microsoft.

Το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία Chrome, είναι διαθέσιμο σε δοκιμαστική μορφή για υπολογιστές που τρέχουν Windows, ενώ οι αντίστοιχες εκδόσεις για Mac OS X και Linux αναμένονται αργότερα.

Το Chrome έχει σχεδιαστεί για ταχεία διαχείριση και προβολή ιστοσελίδων με δυναμικό περιεχόμενο, βίντεο ή άλλες απαιτητικές εφαρμογές.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ο Παγκόσμιος Ιστός έχει εξελιχθεί από τις απλές σελίδες κειμένου σε πλούσιες, διαδραστικές εφαρμογές, και ότι έπρεπε να επανασχεδιάσουμε τον browser από την αρχή» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος παραγωγής της Google, Σιντάρ Πιτσάι, στο εταιρικό blog της Google όπου έγινε η ανακοίνωση για το Chrome.

Το νέο πρόγραμμα προσφέρει ακόμα τη λειτουργία «incognito» που διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών μέσω ενός ειδικού παράθυρου. «Τίποτα από ό,τι συμβαίνει μέσα στο παράθυρο δεν καταγράφεται στον υπολογιστή σας» αναφέρει η Google.

Οι μηχανικοί της εταιρείας βασίστηκαν σε υλικό από μια ποικιλία προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα, όπως το WebKit της Apple και ο Firefox του ιδρύματος Mozilla. O κώδικας του τελικού προϊόντος θα είναι ανοιχτός σε άλλους προγραμματιστές για τη βελτίωση και την επέκτασή του, ανακοίνωσε η Google.

Ένα ακόμα ατού του Chrome είναι μια νέα μηχανή για τη φόρτωση κώδικα JavaScript V8, η οποία έχει σχεδιαστεί να τρέχει τις μελλοντικές, διαδραστικές υπηρεσίες του Παγκόσμιου Ιστού.

Μέχρι σήμερα, η Google προσπαθούσε να υπονομεύσει τον Internet Explorer της Microsoft υποστηρίζοντας τον ανταγωνιστικό Mozilla Firefox, o οποίος έχει καταφέρει να κερδίσει πάνω από το 10% της αγοράς. Η Google πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Mozilla μέχρι το 2011.

Τα αποκαλυπτήρια του Chrome έρχονται περίπου μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση μιας δοκιμαστικής έκδοσης του νέου Internet Explorer. Η έκδοση 8 μεταξύ άλλων δίνει στους χρήστες την επιλογή να καλύπτουν τα ίχνη τους στο Διαδίκτυο και να κρύβουν τις προτιμήσεις τους από τη Google και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαδικτυακή διαφήμιση.

Η Google φαίνεται να ανησυχεί ότι η Microsoft θα μπορούσε να καταχραστεί την κυριαρχία της στην αγορά των browser και να ρυθμίσει τον IE έτσι ώστε να περιορίσει την κίνηση προς τη μηχανή αναζήτησης της Google.

Το 2006, η Google κατήγγειλε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η Microsoft είχε προχωρήσει σε αλλαγές του λογισμικού που καθιστούν δυσκολότερη την εγκατάσταση ανταγωνιστικών εργαλείων αναζήτησης.

Αν και η Δικαιοσύνη αποφάσισε να μην παρέμβει, η Microsoft προχώρησε σε αλλαγές στον τρόπο που ο IE διαχειρίζεται τις διαθέσιμες εργαλειοθήκες.

H διεύθυνση του Google Chrome (www.google.com/chrome) είναι, πλέον, διαθέσιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: