29 Σεπ 2008

Swiss air


Ο Ιβ Ροσί, ένας Ελβετός πιλότος επιβατικών αεροσκαφών, εντυπωσίασε και πάλι τα πλήθη με το αεροβατικό χόμπι του. Πέταξε πάνω από τη Μάγχη μέσα σε 10 λεπτά φορώντας ένα ζευγάρι φτερά εξοπλισμένα με μικρούς στροβιλοκινητήρες.

Ο Ροσί πήδηξε από ένα αεροπλάνο που τον μετέφερε σε ύψος 2.500 μέτρων, πυροδότησε τους κινητήρες και διένυσε την απόσταση των 35 χιλιομέτρων από το Καλαί στο Ντόβερ.

Πάνω από τη βρετανική ακτή έκανε μια στροφή πάνω από το πλήθος και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σε ένα λιβάδι πίσω από τα λευκά βράχια της βρετανικής ακτής.

«Ήταν τέλειο. Γαλανός ουρανός, κανένα σύννεφο, ιδανικές συνθήκες» δήλωσε ο 48χρονος ριψοκίνδυνος αεροβάτης.

Τα αναδιπλούμενα φτερά είναι κατασκευασμένα από σύνθετο υλικό άνθρακα και ζυγίζουν 55 κιλά όταν οι δεξαμενές τους γεμίσουν με κηροζίνη για τους κινητήρες. Μια στολή παρόμοια με αυτές που φορούν οι πυροσβέστες και οι οδηγοί της φόρμουλα προστάτευε τον πιλότο από τη θερμότητα των τζετ.

Η πτήση του ακολούθησε τη διαδρομή του Γάλλου πιλότου Λουί Μπλεριό, ο οποίος έγινε πριν από 99 χρόνια ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τη Μάγχη με αεροπλάνο.

Προτού προσγειωθεί ο Ροσί πέρασε πάνω από τον φάρο του Σάουθ Φόρλαντ, τον οποίο χρησιμοποίησε ως στόχο ο Μπλεριό για την άφιξή του στο Ντόβερ. Ο φάρος είχε επίσης φιλοξενήσει τα πειράματα του Μαρκόνι με τον ραδιοτηλέγραφο το 1898.

Ο Ροσί έγινε διάσημος φέτος τον Μάιο όταν πέταξε για πρώτη φορά με τα φτερά του πάνω από τις Αλπεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: