19 Σεπ 2008

Holy Ape..


Η θεωρία της εξέλιξης είναι συμβατή με τη Βίβλο, παραδέχεται τώρα το Βατικανό, αν και η Αγία Έδρα δεν προτίθεται να εκφράσει εκ των υστέρων τη συγγνώμη της στον Κάρολο Δαρβίνο.

Η Καθολική Εκκλησία επεφύλαξε ψυχρή υποδοχή στο καταλυτικό έργο Η καταγωγή των Ειδών, τώρα όμως υποστηρίζει ότι «ποτέ δεν καταδίκασε τις ιδέες του Δαρβίνου, ούτε απαγόρευσε το βιβλίο του, όπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τζιανφράνκο Ραβάζι, εκπρόσωπος του Βατικανού για θέματα πολιτισμού.

Με ευκαιρία τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του πατέρα της εξελικτικής βιολογίας, και των150 χρόνων από την έκδοση του βιβλίου, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το 2009 θα διοργανώσει στη Ρώμη μεγάλο διεθνές συνέδριο επιστημόνων, θεολόγων και φιλοσόφων.

Πριν λίγες μέρες, ο επίσκοπος Μάλκολμ Μπράουν, επιφανής αγγλικανός ιερέας, είχε δηλώσει ότι η Εκκλησία της Αγγλίας, στην οποία υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, οφείλει μια απολογία για τον τρόπο που αντιμετώπισε αρχικά τις ιδέες του Δαρβίνου.

Σε αντίθεση με τους προτεστάντες -κυρίως στις ΗΠΑ- που ερμηνεύουν τη Βίβλο κατά λέξη και είναι φανατικοί πολέμιοι της Εξέλιξης, η Καθολική Εκκλησία θεωρεί ότι η ιστορία της δημιουργίας του κόσμου σε έξι ημέρες είναι αλληγορία, αφήνοντας έτσι το περιθώριο για αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «θεϊστική εξέλιξη».

Οι καθολικοί δεν βλέπουν το λόγο γιατί ο Θεός να μην χρησιμοποίησε μια φυσική εξελικτική διαδικασία για τη διαμόρφωση του ανθρώπινου είδους. Έτσι, η Καθολική Εκκλησία, αντίθετα με τους φανατικούς προτεστάντες, δεν εξισώνει την εξελικτική θεωρία με την αθεΐα.

Ο αρχιεπίσκοπος Ραβάζι δήλωσε ότι ο δημιουργισμός ανήκει «αυστηρά στη θεολογική σφαίρα» και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται «ως επιστημονική ιδεολογία».

Σύγκρουση με τους δημιουργιστές στη Βρετανία

Ένα ακόμα επεισόδιο ανάμεσα στους δαρβινιστές και τους δημιουργιστές (που θεωρούν «επιστημονική» τη θεωρία της Δημιουργίας) ήταν η παραίτηση του βιολόγου -και ταυτόχρονα ιερέα- Μάικλ Ράις, διευθυντή εκπαίδευσης της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Η παραίτηση ακολούθησε το σάλο που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του, σε συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, ότι ο δημιουργισμός πρέπει να διδάσκεται στα βρετανικά σχολεία, «όχι ως παρανόηση, αλλά ως κοσμοθεωρία», από σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ορισμένων μαθητών.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ένας στους 10 Βρετανούς έχει τέτοιες απόψεις και πιστεύει για παράδειγμα ότι η Γη έχει ηλικία μόνο 10.000 χρόνων.

Οι θέσεις του προκάλεσαν ρήγμα στο εσωτερικό της Βασιλικής Εταιρίας και έπληξαν τη φήμη της στα μάτια πολλών επιστημόνων. Ο σερ Ρίτσαρντ Ρόμπερτς (κάτοχος του Νόμπελ ιατρικής 1993) χαρακτήρισε τις απόψεις του Ράις «εξωφρενικές» και -μαζί με άλλους νομπελίστες - ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του Ράις από την Εταιρεία.

Η Εταιρεία αρχικά στήριξε το στέλεχός της, αλλά στη συνέχεια άλλαξε θέση μετά την έξωθεν πίεση και τις επικρίσεις. Άλλοι όμως επιστήμονες, όπως ο λόρδος Γουίνστον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, τόνισαν ότι ο Ράις έθιξε ένα σοβαρό θέμα και η Βασιλική Εταιρεία θα έπρεπε να αντιδράσει.

Η Εταιρία τόνισε στην τελική της δήλωση ότι «ο δημιουργισμός δεν έχει επιστημονική βάση και δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της επιστημονικής εκπαίδευσης. Αν όμως ένας νεαρός μαθητής θέτει το ζήτημα του δημιουργισμού σε μια επιστημονική τάξη, τότε οι δάσκαλοι πρέπει να μπορούν να εξηγήσουν γιατί η εξέλιξη είναι μια ορθή επιστημονική θεωρία και γιατί ο δημιουργισμός σε καμία περίπτωση δεν είναι επιστημονικός».

Ο γνωστός αθεϊστής βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, καθηγητής της Οξφόρδης και συγγραφέας του μπεστ-σέλερ Η περί Θεού αυταπάτη, δήλωσε ότι οι επιστήμονες χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: τους «συμβιβαστικούς» που σέβονται τους δημιουργιστές, αν και διαφωνούν μαζί τους (ο Ράις είναι ένας από αυτούς) και τους υπόλοιπους που «δεν βλέπουν κανένα λόγο να σέβονται την άγνοια ή τη βλακεία».

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, το αντίστοιχο της Βασιλικής Εταιρείας, ακολουθεί μια «συμβιβαστική» γραμμή, αρνούμενη να διακρίνει οποιαδήποτε σύγκρουση ανάμεσα στη θρησκεία και την εξέλιξη. Σχεδόν το 50% των Αμερικανών απορρίπτει τελείως την εξελικτική θεωρία και προτιμά την ιστορία της Βίβλου.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

"Σχεδόν το 50% των Αμερικανών απορρίπτει τελείως την εξελικτική θεωρία και προτιμά την ιστορία της Βίβλου." Αυτό λέει πολλά για τους φίλους μας τους Αμερικάνους!

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο post.