24 Σεπ 2008

Oktoberfest 2008



Οι επισκέπτες του περυσινού Oktoberfest κατανάλωσαν σχεδόν επτά εκατομμύρια λίτρα μπύρας, πάνω από 58.000 χοιρινά κότσια και 104 μοσχάρια. Οι πόρτες του μεγαλύτερου φεστιβάλ παγκοσμίως άνοιξαν φέτος στις 12 το μεσημέρι της 20ής Σεπτεμβρίου.

"O’zapft is!" (σε ελεύθερη μετάφραση: το βαρέλι άνοιξε) – με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος του Μονάχου, κύριος Christian Ude, σήμανε την επίσημη έναρξη του 175ου Oktoberfest, ανοίγοντας σύμφωνα την παράδοση το πρώτο βαρέλι του φεστιβάλ, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου. Οι ανεπίσημες προετοιμασίες ξεκινούν πάντοτε δύο μήνες νωρίτερα: από τα μέσα Ιουλίου ξεκινούν οι πρώτες εργασίες και η περιοχή Theresienwiese (Το Λιβάδι της Θηρεσίας) μετατρέπεται για αρκετές εβδομάδες σε πραγματικό εργοτάξιο.

Μέσα στις 16 ημέρες που διαρκεί – από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου – το μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως προσελκύει πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες από τη Βαυαρία, την υπόλοιπη Γερμανία και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Theresienwiese, καλείται επίσης "Wiesn" στην τοπική διάλεκτο ("το λιβάδι", στα Βαυαρικά).

Τι κάνει το Oktoberfest τόσο ξεχωριστό γεγονός;

Το Oktoberfest ξεχωρίζει γιατί είναι ταυτοχρόνως και δημοφιλές παραδοσιακό φεστιβάλ του Μονάχου και μεγάλη διεθνής εκδήλωση. Αυτό το μοναδικό συνταίριασμα του παραδοσιακού στοιχείου με το μοντέρνο χαρίζει στο φεστιβάλ τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Το πρώτο φεστιβάλ διοργανώθηκε για τον εορτασμό των γάμων του Πρίγκηπα Λουδοβίκου, ο οποίος αργότερα στέφθηκε βασιλιάς (Ludwig I της Βαυαρίας). Το 1810, ο Πρίγκηπας Ludwig παντρεύτηκε την Πριγκήπισσα Therese του Sachsen-Hildburghausen, η οποία έδωσε το όνομά της στην περιοχή που σήμερα φιλοξενεί το φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης: την Theresienwiese. Το Oktoberfest θεωρείται πλέον το μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως και είναι γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: