7 Οκτ 2008

7days Woody


Τέσσερις ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θαυμαστές του Γούντι Αλεν, από τις 9 έως και τις 15 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο "Αφαία - New Star Artcinema".
Πρόκειται για τις 4 αριστουργηματικές ταινίες του μεγάλου Αμερικανού δημιουργού: Μπανάνες, Τα Πάντα γύρω από το σεξ, Μανχάταν και Νευρικός Εραστής.

Ώρες προβολών:
Μπανάνες: 18.30
Τα πάντα γύρω απ' το σεξ: 20.00
Μανχάταν: 21.30
Νευρικός εραστής: 23.00

"Μπανάνες"
ΗΠΑ - 1971 - Έγχρωμο - 82'
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Mickey Rose
Με τους: Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalban, Natividad Abascal, Jacobo Morales, Miguel Angel Suarez, David Ortiz
Ο Φίλντιν Μέλις, ένας μοναχικός και αδέξιος Νεοϋρκέζος, ερωτεύεται τη Νάνσι, μια πολιτική ακτιβίστρια. Πηγαίνει σε πορείες και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να την πείσει ότι αξίζει την αγάπη της, αλλά η Νάνσι τον απορρίπτει, καθώς θέλει κάποιον με μεγαλύτερες ηγετικές ικανότητες. Ο Φίλντιν πηγαίνει στο Σαν Μάρκος, ένα μικροσκοπικό κράτος της Λατινικής Αμερικής που κυβερνάται από έναν σκληρό δικτάτορα. Επικρατεί αναταραχή, ο Φίλντιν τάσσεται στο πλευρό των ανταρτών και καταφέρνει τελικά να γίνει πρόεδρος της χώρας. Όταν επιστρέφει στις Η.Π.Α. για να κλείσει κάποιες εμπορικές συμφωνίες, ξανασυναντά τη Νάνσι, η οποία αυτή τη φορά τον ερωτεύεται.

"Τα Πάντα Γύρω Απ' Το Σεξ"
ΗΠΑ - 1972 - 87'
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: David Reuben (βιβλίο)-Woody Allen
Με τους: Woody Allen, John Carradine, Lou Jacobi, Louise Lasser, Anthony Quayle, Tony Randall, Lynn Redgrave, Burt Reynolds, Gene Wilder, Jack Barry, Titos Vandis
Εφτά ξεκαρδιστικές βινιέτες συνθέτουν αυτή τη σπονδυλωτή ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γούντι Aλεν, αντλώντας την έμπνευσή του από το ομότιτλο βιβλίο του σεξολόγου Δρ. Ντέιβιντ Ρούμπεν. Η ταινία δεν λειτουργεί μόνο ως παρωδία των εγχειριδίων για το σεξ αλλά είναι και μια ευφυής σάτιρα των σεξουαλικών ηθών. "Έχουν αποτέλεσμα τα αφροδισιακά;", "Τι είναι ο σοδομισμός;", "Γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό;", "Οι τραβεστί είναι ομοφυλόφιλοι;", "Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης;" είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρούν να απαντήσουν οι ήρωες των μικρών ιστοριών.
Μια φράση στο τέλος της 6ης σκηνής μοιάζει να συνοψίζει ιδανικά το θέμα και των εφτά επεισοδίων: "Ορισμένα πράγματα για το σεξ, καλύτερα να μένουν άγνωστα.".

"Μανχάταν"
ΗΠΑ - 1979 - 96' - Α/Μ
Βραβεία BAFTA 1979, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου New York Film Critics Circle 1979, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας French Academy of Cinema 1979 Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο:Woody Allen, Marshall Brickman
Με τους: Woody Allen, Diane Keaton, Michael Murphy, Mariel Hemingway, Meryl Streep, Anne Byrne Hoffman, Michael O'Donoghue
Ο Ισαάκ Ντέιβις είναι ένας χωρισμένος σεναριογράφος τηλεοπτικών σόου, που ζει στο Μανχάταν και είναι μάλλον δυσαρεστημένος με τη δουλειά του. Η πρώην γυναίκα του τον εγκατέλειψε για να ζήσει με μια άλλη γυναίκα και γράφει ένα βιβλίο για τη σχέση της με τον Ισαάκ. Εκείνος βγαίνει ραντεβού με μια δεκαεφτάχρονη μαθήτρια του λυκείου, την Τρέισι, που είναι ερωτευμένη μαζί του, όμως εκείνου δεν του αρέσει. Όταν συναντά τη Μαίρη Ουίλκι, την ερωμένη του καλύτερού του φίλου, του Γιέιλ, που είναι παντρεμένος με την Έμιλυ, την ερωτεύεται. Χωρίζει με την Τρέισι κι αρχίζει μια σχέση με τη Μαίρη, επηρεάζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του.
Ο θαυμάσιος, ασπρόμαυρος φόρος τιμής του Γούντι Aλεν στην αγαπημένη του πόλη, είναι για πολλούς η καλύτερη ταινία του. Όπως συνήθως, η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τις δύσκολες σχέσεις του πρωταγωνιστή με τις γυναίκες της ζωής του (Νταϊάν Κίτον, Μέριλ Στριπ και την αφοπλιστικά νέα Μάριελ Χεμινγουέί). Ο Aλεν ερμηνεύει απολαυστικά τον ρόλο του σεναριογράφου κωμικών σειρών της τηλεόρασης Aϊζακ Ντέιβις, που περνά την κρίση της μέσης ηλικίας.
Το "Μανχάταν" είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός ήχου και εικόνας και γι' αυτό θεωρήθηκε από τις πιο όμορφες ταινίες του σκηνοθέτη. Ο Τζορτζ Γκέρσουιν έχει κάνει μια καταπληκτική επιλογή μουσικών θεμάτων, που ταιριάζει και συμπληρώνει την μαγευτική περιήγηση στους δρόμους του Μανχάταν.

"Νευρικός εραστής"
ΗΠΑ- 1977 - 93΄- Έγχρωμο
Όσκαρ 1978, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, A' γυναικείου ρόλου (Νταϊάν Κίτον), Χρυσή Σφαίρα 1978 Καλύτερης Ηθοποιού (Νταϊάν Κίτον), BAFTA 1978, Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, 24 διεθνή βραβεία
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Marshall Brickman
Με τους: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Cane, Paul Simon, Shelley Duvall, Colleen Dewhurst, Christopher Walken
Ο Γούντι Aλεν σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί. Ένας νευρωτικός κωμικός που έχει εμμονή με τον θάνατο, ο Aλβι Σίνγκερ, ερωτεύεται την Aνι Χολ κι αρχίζει μαζί της μια επταετή σχέση, η οποία μας παρουσιάζεται μέσα από προβολές στο παρελθόν (flashback), που τόσο αριστοτεχνικά χειρίζεται ο σκηνοθέτης. Οι εντάσεις κι οι τσακωμοί που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη φύση των χαρακτήρων τους, οδηγούν στο χωρισμό του ζευγαριού, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Aλβι να κρατήσει την Aνι. Η Aνι φεύγει από τη Νέα Υόρκη και συζεί με ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρίας. Ο Aλβι συνειδητοποιώντας ότι αγαπά ακόμα την Aνι προσπαθεί απεγνωσμένα να την πείσει να γυρίσει πίσω. Μέσα από τους χαρακτήρες και τις νευρώσεις τους, παρουσιάζεται χιουμοριστικά η καθημερινότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια.

Τηλέφωνο πληροφοριών: 210 9512991-981

3 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Εννοείται πως ΠΡΕΠΕΙ να πάω! Να' σαι καλά δεν το ήξερα :)

horny sloth είπε...

και για να σε βρει καποιος αρκει να παει στην τελευταια προβολη..:}

Ανώνυμος είπε...

Ααααα καταλαβα τι θα κάνουμε στο σ/κ!!!